För vårdpersonal

Terveystarkastus

Terveystarkastus koostuu kysymyksistä, joita voit käyttää vointisi tarkkailuun.

Vinkkejä läheisille

Syöpään sairastuneen tukeminen ja hänestä huolehtiminen on vaativaa, varsinkin kaikkein läheisimmille. Kun perheenjäsen tai läheinen ystävä sairastuu, se vaikuttaa usein koko perheeseen. Uudenlainen vastuu ja jatkuva huolenpito muuttavat arkielämää ja se on välillä erittäin haastavaa. Siksi on tärkeää ymmärtää, että arjesta selviytymiseen voi tarvita apua. Tässä on kerrottu muutamia hyviksi ja tilannetta helpottaviksi todettuja keinoja.

 

Mene mukaan vertaistukiryhmään

Omien tunteiden ja ajatusten jakaminen muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa yleensä auttaa tilanteen käsittelemisessä. Vertaistukiryhmässä voi tuntea itsensä tarpeelliseksi ja se tarjoaa turvallisen ja kannustavan ympäristön. Ryhmässä voi jakaa omia kokemuksiaan ja keskustella sekä uuden roolin haasteista että siihen liittyvistä myönteisistä näkökulmista. Ryhmissä jaetaan usein käytännön tietoa. Tukiryhmät ovat yleensä valtakunnallisten tai paikallisten syöpäyhdistysten palveluja.

Eturauhassyöpäyhdistyksen monissa paikallisosastoissa on läheisten tukiryhmiä. Klikkaa tästä löytääksesi oman paikallisyhdistyksesi tiedot.

 

Perehdy sairauteen ja sen hoitoon

Sairauden luonnetta voi ymmärtää paremmin, kun ottaa selvää sairaudesta ja sen hoitovaihtoehdoista. Tieto auttaa myös suhtautumaan paremmin sairauden kehittymiseen. Terveydenhuollon ammattilaisilla, sekä lääkäreillä että sairaanhoitajilla, on paljon kokemusta, joten heiltä saat arvokasta tietoa ja tukea. 

 

Keskusteleminen auttaa

Sairaudesta keskusteleminen on tärkein tapa käsitellä tilannetta sekä läheisille että sairastuneelle. Omien huolien ja pelkojen jakaminen sairastuneen, terveydenhuollon ammattilaisen tai omien ystävien kanssa auttaa jaksamaan paremmin arjessa.

 

Huolehdi itsestäsi

Syöpään sairastuneen tukeminen onnistuu useimmiten paremmin, kun läheiset muistavat huolehtia myös itsestään. On hyvä, jos ystävä tai läheinen pystyy pitämään yllä positiivista asennetta ja suhtautumistapaa. Se voi rauhoittaa ja antaa voimia sairastuneelle.

Myös läheiset tarvitsevat tukea, mikä usein unohtuu.   Rakkaan ihmisen sairastuminen voi muodostua suureksi osaksi elämää ja läheinen ihminen voi huomaamattaan vetäytyä sosiaalisesta ympäristöstään ja ihmissuhteistaan. Jotkut voivat myös kokea, että oman sosiaalisen verkoston tuki sairauden alkuvaiheessa on ollut hyvä, mutta tuntuu ajan myötä kadonneen.

Ei ole aina helppoa ottaa vastaan apua muilta. On tyypillistä unohtaa itsensä ja uskoa selviävänsä ilman toisten apua. Syöpähoidot ovat usein pitkiä ja vaativia. Läheisten on todennäköisesti muokattava omia aikataulujaan ja otettava vastuuta monista sellaisista asioista, joista sairastunut ei välttämättä pysty huolehtimaan sairautensa ja hoitojen vuoksi. Tämä saattaa rasittaa läheiset äärirajoilleen, kunnes he huomaavat, etteivät enää jaksa. Silloin on tärkeää myöntää itselleen ja läheisille, että tarvitsee apua.