För vårdpersonal

Terveystarkastus

Terveystarkastus koostuu kysymyksistä, joita voit käyttää vointisi tarkkailuun.

Vaikutukset sosiaalisiin suhteisiin

Läheiset

Syöpäsairauksia voidaan nykyään hoitaa menestyksekkäästi ja yhä useampi sairastuneista paranee. Perheenjäsenen sairastuminen voi tästä huolimatta merkitä suurta muutosta sekä perheelle että läheisille.

Vaikeat ja pelottavat asiat tulevat yllättävän lähelle.

Pitkäaikainen sairaus vaatii paljon kaikilta perheenjäseniltä. Hyvät ja läheiset suhteet perheessä useimmiten vahvistuvat entisestään. Sairauden myötä löydetään uutta läheisyyttä ja elämä saa uudenlaisia merkityksiä. Jokainen päivä on mahdollisuus, josta halutaan ottaa kaikki irti.

Läheisten ja ystävien tuki on tärkeää paranemisessa. Vaikeissa tilanteissa ei välttämättä tarvita sanoja. Perheen tarvitsema läsnäolo ja läheisyys ovat tärkeää.

 

Parisuhde

Eturauhassyöpään sairastuminen voi vaikuttaa omakuvaan. Sairauden hoidolla on sekä fyysisiä että psyykkisiä vaikutuksia. Sairauteen liittyy usein omanarvontunnon heikkenemistä, jolloin mies ei välttämättä halua päästää ketään lähelleen sen enempää psyykkisesti kuin fyysisesti. Aika on paras lääke. Uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen vaatii aikaa, mutta tilanne korjaantuu pikkuhiljaa.

Joidenkin kohdalla tämä saattaa kestää useita kuukausia tai kauemmin.

Tällöin molemmilta tarvitaan kärsivällisyyttä ja keskinäistä kunnioitusta, ymmärtämystä, tukea ja rakkautta. 

Seksuaalisuus ja sen myötä myös parisuhde ja yhteiselämä usein kärsivät. On luonnollista, että sairastuneen seksuaaliset halut tilapäisesti heikkenevät. Tämä johtuu sekä lääkehoidosta että sen aiheuttamasta väsymyksestä.