Syöpä ja seksuaalisuus
Seksuaalisuus
On keskeinen osa ihmisyyttä kaikissa elämän vaiheissa. Se käsittää sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuoliroolit, seksuaalisen suuntautumisen, erotiikan, mielihyvän, intiimit suhteet ja lisääntymisen. Seksuaalisia kokemuksia ja seksuaalisuuden ilmenemismuotoja ovat ajatukset, fantasiat, halut, uskomukset, asenteet, käyttäytyminen, seksuaalisuuden harjoittaminen, roolit ja suhteet. (WHO 2010.)
Seksuaalisuus on se, mitä kukin on ja seksi on sitä mitä sinä teet.
Seksuaalisuuden moninaisuus tulee aina muistaa, kukaan ei voi määrittää sinun puolestasi sinun seksuaalisuutesi kokemusta. Seksuaalisuuden merkitys vaihtelee, jollekin se on tärkeämpää kuin toiselle, mutta määrittämisen teet aina sinä itse
Seuraavissa kappaleissa käsittelemme yleisimpiä potilaita mietityttäviä aiheita, kuten reaktiot syöpädiagnoosiin, hoitojen vaikutus seksuaalisuuteen ja mistä hakea apua erektio-ongelmiin liittyvissä ongelma-tilanteissa
Syöpään sairastuminen, sen aiheuttama kriisi, muutokset elimistössä ja eri hoitomuodot vaikuttavat yleensä jokaisen seksuaalisuuteen. Syövän toteaminen käynnistää yksilöllisen kriisireaktion. Kriisissä on neljä vaihetta ja jokainen käy läpi nämä vaiheet yksilöllisesti. Kriisin ilmeneminen ja kesto ovat erilaisia. Ne voivat ilmetä myös eri järjestyksessä. Alun sokkivaiheelle on tyypillistä voimakas tunteiden vaihtelu ja perusturvallisuuden menettäminen. Sen jälkeen reaktiovaiheessa pyritään mieltämään todettu tauti ja kyky tunteiden käsittelyyn. Käsittelyvaihteessa käynnistyvät yleensä omat selviytymiskeinot ja niiden aktiivinen etsiminen. Viimeisenä on vuorossa uudelleen suuntautumisen vaihe, joka johtaa siirtymiseen takaisin terveen ihmisen rooliin, sairauden ja sen tuomien muutosten hyväksymiseen sekä elämiseen niiden kanssa.
Syöpä ei poista sinusta seksuaalisuutta, mutta se saattaa lamaannuttaa sen joskus jopa pitkäksikin aikaa ja seksuaalisuuden kokemuksesi ja ajatuksesi seksuaalisuudesta ja seksistä voivat muuttua.
Syöpä, joka sijaitsee sukupuolielinten alueella, saattaa aiheuttaa epävarmuutta oman seksuaalisuutesi suhteen. On hyvin normaalia, että eturauhassyövän toteaminen saattaa aiheuttaa sinulle seksuaalista haluttomuutta. On myös täysin normaalia, että ensimmäisenä mieleesi saattaa tulla epätoivo ja ahdistus siitä, miten miehisyytesi käy. Omat surun, vihan ja masennuksen tunteetkin voivat yllättää, mutta ovat tavallisia syövän toteamisen jälkeen. Yleensä ne vähenevät ajan kanssa. Voi olla myös, että et koe asiaa minkäänlaisena ongelmana. Kaikki edellä mainitut ovat normaaleja suhtautumistapoja ja jokaisella on oikeus kokea tilanne omanlaisena. Asiaan suhtautumiseen vaikuttavat myös ikäsi, elämäntilanteesi sekä suhde seksuaalisuuteen ja seksiin ennen sairastumistasi.
- PARISUHDE: Eturauhassyöpään sairastuminen voi aiheuttaa muutoksia parisuhteessasi, se voidaan koeta uhkana mutta se voi olla myös uusi tulevaisuus. Parisuhteessasi yhteenkuuluvaisuus voi kasvaa, kun mukaan tulee ulkopuolinen uhka. Selviytymisellesi on tärkeätä molemmin puolinen kunnioitus ja toisen rakastaminen ja halu etsiä yhdessä keinoja tilanteesta selviämiseen unohtamatta teidän kummankaan yksilöllisiä tarpeita.
- YKSIN ELÄVÄ: Jos olet tarkoituksella yksin elävä, sinulla ehkä on ympärilläsi sosiaalinen verkosto, ystäviä, joilta saat tukea eturauhassyöpään sairastumisesta aiheutuneisiin mahdollisiin ongelmiin. Jos olet tahtomattasi yksin niin pyydä hoitohenkilökunnalta rohkeasti keskusteluapua, jotta uskaltaudut jatkossa tutustua myös uusiin ihmisiin.
- On erittäin tärkeätä oman hyvinvointisi ja selviämisesi kannalta, että saat käsitellä tunteitasi yksin ja/tai yhdessä luotettavan henkilön kanssa oman henkilökohtaisen, yksilöllisen tarpeesi mukaan. Hoitohenkilökunta auttaa sinua tarvittaessa seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa.
- Eturauhassyövän vuoksi tehtävä leikkaushoito yleensä heikentää sinun erektiokykyäsi ainakin väliaikaisesti. Leikkaushoidon jälkeen erektion palautuminen nähdään viimeistään kuuden kuukauden kuluessa. Jos sinulla on ollut potenssiongelmia jo ennen leikkausta, niin tilanne ehkä huononee. Myös se voidaanko erektiohermot säästää leikkauksessa, vaikuttaa asiaan.
- Sädehoidon jälkeen mahdolliset heikentävät vaikutukset erektioon näkyvät yleensä vasta muutamien vuosien jälkeen.
- Hormonihoito vaikuttaa testosteroniin, joka on miessukuhormoni ja sen erittymisen estäminen tai vaikutuksen estäminen eturauhassyöpää ylläpitävänä tekijänä vähentää seksuaalista halukkuutta ja sen myötä kiinnostus seksiin saattaa loppua.
- Solunsalpaajahoidot (sytostaatit) voivat aiheuttaa eriasteisia erektiohäiriöitä.
- Aktiiviseuranta, joka määrätyissä löydöksissä riittäisi hoidoksi ei aggressiivisiin eturauhassyöpiin, voi kuitenkin aiheuttaa henkisiä paineita, ahdistusta, epätietoisuutta tulevasta ja sen myötä seksuaalista haluttomuutta.
- Erektio-ongelmia voidaan hoitaa erilaisilla lääkkeillä. Yleensä aloitetaan suun kautta otettavilla lääkkeillä ja jos niistä ei ole riittävästi apua, voidaan kokeilla virtsaputkeen laitettavaa erektiolääkettä tai pistoshoitoa. Jos sinulle on tehty leikkaushoito eturauhassyöpään, olet oikeutettu saamaan kelakorvausta määrätyistä erektiolääkkeistä. Tällöin lääkärisi kirjoittaa sinulle B-todistuksen, jonka toimitat Kelaan.
- Erektio- eli penispumput ovat luonnonmukainen menetelmä, jolla erektiota voidaan parantaa. Pumppujen toiminta perustuu alipaineeseen, jolla paisuvaisten verenkiertoa parannetaan. Tämän myötä erektiosta voi tulla jämäkämpi, kestävämpi ja molempia osapuolia tyydyttävämpi. Joskus ongelmana voi olla erektion loppuminen kesken yhdynnän, tällöin apuna voi kokeilla erektiorengasta, joka estää verentungoksen häviämisen paisuvaisista ja erektio kestää riittävän kauan yhdyntään.
YHTEENVETOA
Eturauhassyöpään sairastutaan yleensä melko iäkkäinä, joten ikä ja muut sairaudet ovat voineet muutoinkin tuoda mukanaan seksuaalisen aktiivisuuden vähenemistä, joka on erittäin tavallista. Yleensä seksielämä kuitenkin jatkuu aktiivisena myös kypsemmällä iällä. Sen muoto/ toimintatapa on ehkä muuttunut. Siihen vaikuttaa myös se, elätkö parisuhteessa vai yksin.
Eturauhassyöpään sairastuu tai sairaus löydetään myös yhä nuoremmilta miehiltä. On tärkeää huomioida seksielämään ja erektiokykyyn liittyvät kysymykset hoidon suunnittelussa kaiken ikäisillä. Sinä potilaana olet vaikuttamassa itsellesi valittuun hoitomuotoon huomioiden eturauhassyöpälöydöksesi hoitovaatimukset ja olet oikeutettu tietämään mahdollisista vaikutuksista myös seksuaalisuuteen.
Syöpä ja seksuaalisuus esite on saatavilla syöpäjärjestöltä maksutta. cancer.fi