För vårdpersonal

Terveystarkastus

Terveystarkastus koostuu kysymyksistä, joita voit käyttää vointisi tarkkailuun.

Sairastuneen ymmärtäminen

Syöpädiagnoosin vahvistuminen on usein pelottavaa ja ahdistavaa. 

Syöpään sairastuminen ja syöpädiagnoosin varmistuminen merkitsevät suurta muutosta sekä sairastuneen että hänen läheistensä elämässä. Sairastuminen, kuten muutkin äkilliset tapahtumat, jotka muuttavat tutun ja turvallisen elämäntilanteen, pysäyttää ja saa sinut miettimään nopeasti muuttuvaa elämääsi.

Tämä pohdinta vie paljon energiaa ja voimia ja vaatii panostusta ja tukea.

Eturauhassyöpään sairastunut on sama ihminen kuin ennen sairastumistaan. Sairaus ei saa määritellä ketään ihmisenä. Sairaus voi jonkin aikaa pysyä taustalla ja parhaassa tapauksessa hyvinkin huomaamattomana ja oireettomana. Tilanne voi kuitenkin nopeasti muuttua ja tauti voi muuttua kriittiseksi kuten mikä tahansa sairaus.

Vakavasti sairastuneen tukeminen on tärkeää. Aina ei kuitenkaan ole helppoa kohdata ihmistä tällaisessa vaikeassa tilanteessa. Menettämisen pelko ja usein myös pelko omasta sairastumisesta voivat olla kohtaamisen esteitä. 

On helppo itse ajatella, että sairastuneen pitäisi antaa olla rauhassa, minkä seurauksena kukaan ei ehkä käy tapaamassa häntä. Tilanne voi toki olla tällainenkin, mutta usein perheenjäsenten ja hyvien ystävien vierailuja arvostetaan paljon. Yritä ”kuulostella” tilannetta ja muista, että sairaudella on erilaisia vaiheita. Tärkeintä ei ole puhuminen. Läsnäolo silloin, kun tukea tarvitaan, on usein parasta, mitä voi tarjota. Tällöin syntyy usein merkityksellisiä keskusteluja, joiden pohjana on sairastuneen oma tahto, huoli ja tietoisuus omasta sairaudesta.

 

Kuuntele, mitä Per-Erik ja Mariann kertovat eturauhassyövän vaikutuksesta seksuaalisuuteen